Onze allerbeste baktips, handige weetjes en lekkerste recepten voor thuisbakkers - Heel Holland Bakt (2024)

Inmiddels kun je al 11 seizoenen lang genieten van Heel Holland Bakt. In de loop der jaren hebben we veel mooie recepten, instructievideo’s en artikelen op deze website geplaatst. Hoog tijd om ze eens bij elkaar te rapen en jou alle handvatten te geven voor gegarandeerd succes in het bakproces.

Sta je nog in de kinderbakschoenen of ben je een fervente thuisbakker? Hier vind je onze beste baktips, handige weetjes en de allerlekkerste recepten!

Voor beginnende bakkers

Onze allerbeste baktips, handige weetjes en lekkerste recepten voor thuisbakkers - Heel Holland Bakt (1)

Een van de belangrijkste benodigdheden voor het bakken van een taart of cake is een bakvorm. Bakvormen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Van de standaard springvorm, tot het cakeblik en prachtige tulbandvormen. En dan is er vaak ook een keuze tussen siliconen en metaal.

Siliconen bakvormen hoef je meestal niet in te vetten, terwijl een metalen bakvorm wel een likje boter nodig heeft. Heb je kleinere baksels? Dan is een siliconenvorm heel handig. Ga je voor een grotere, zwaardere cake of taart? Kies dan een metalen vorm. Benieuwd welke bakbenodigdheden je nog meer nodig hebt?

Alle Bakbenodigdheden op een rij

Ben jij nog niet zo bedreven in de (thuis)bakkerij, maar wil je wel een mooie taart op tafel zetten? Bekijk dan deze makkelijke taart recepten. Hiermee slaag je gegarandeerd:

Makkelijke recepten

Voor gevorderde bakkers

Onze allerbeste baktips, handige weetjes en lekkerste recepten voor thuisbakkers - Heel Holland Bakt (2)

Ben je als fervent thuisbakker op zoek naar een leuke uitdaging? Ga dan eens aan de slag met macarons. Dit zijn kleine, luchtige koekjes die aan elkaar geplakt worden met een zachte vulling. Ze zijn er in ontelbaar veel smaken en kleuren en staan bekend als lastig te bakken koekjes.

Macarons

Liever aan de slag met cakejes? Probeer dan de madeleines. De perfecte madeleine is zoet, luchtig, fluweelzacht en heeft een buikje. De Fransen noemen dat een ‘​​bosse de chameau’; een kameelbult.

Madeleines

Het vullen en decoreren van taarten en cakes is misschien wel het leukste om te doen. In het college over vullingen laat Robèrt het verschil zien tussen pudding, bavarois, mousse en parfait. Welke spuitzakken en spuitmondjes je nodig hebt voor het opspuiten van de vullingen zie je dan weer in het college over spuittechnieken van Robèrt.

College over spuittechnieken

Maar ook voor hartige recepten zit je hier goed, want niets gaat boven de geur van versgebakken brood. En met dit broodcollege van Robèrt tover je de lekkerste broden uit de oven. In zijn college vertelt Robèrtje meer over graan, water, zout, gist en desem.

Broodcollege

Onmisbare baktips Onze allerbeste baktips, handige weetjes en lekkerste recepten voor thuisbakkers - Heel Holland Bakt (3)

Hartstikke leuk en lekker al die taarten, cakes en koekjes, maar ze zijn vaak niet zo gezond. Als je op zoek bent naar een gezonder alternatief, dan ben je hier aan het goede adres! Daarvoor hoef je niet opeens hele andere recepten te maken, je kunt ingrediënten (deels) vervangen door een gezonder alternatief. Mocht je toch eieren willen gebruiken, dan is dit de beste manier om ze te bewaren.

Bakken zonder boter

Bakken zonder melk

Bakken zonder eieren

Duurzamer bakken

Je kan je zelfgemaakte baksels ook op een andere manier gezonder maken, bijvoorbeeld door volkorenbloem te gebruiken in plaats van normale bloem. En als je dan toch al zo goed bezig bent hebben wij ook nog een aantal tips om duurzamer te bakken. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee, win-winsituatie.

Tips om gezonder te bakken

Duurzame baktips

Zie je door de bomen het bos niet meer? Bekijk dan deze lijst, met de meest gebruikte begrippen en technieken in bakland.

Onze beste recepten

Naast de vele baktips, hebben we de afgelopen jaren ook heel veel verschillende recepten verzameld. Van chocoladetaarten tot appeltaarten en van bonbons tot oliebollen, wij hebben onze beste recepten voor je op een rijtje gezet.

Leadertaart Onze allerbeste baktips, handige weetjes en lekkerste recepten voor thuisbakkers - Heel Holland Bakt (4)

Er is één taart die absoluut niet mag ontbreken in dit rijtje: de leadertaart van Heel Holland Bakt. Als echte fan van het programma moet je deze taart een keer gemaakt hebben. Robèrt geeft je het recept om zelf mee aan de bak te gaan!

Leadertaart

Klassieke botercrème Onze allerbeste baktips, handige weetjes en lekkerste recepten voor thuisbakkers - Heel Holland Bakt (5)

Het decoreren van taarten en cakes kan een lastig klusje zijn, maar met een goede botercrème wordt dit een stuk makkelijker!

Klassieke botercrème

Klassieke appeltaart Onze allerbeste baktips, handige weetjes en lekkerste recepten voor thuisbakkers - Heel Holland Bakt (6)

Het meest bezochte recept van de website is deze klassieke appeltaart. Heel veel fanatieke thuisbakkers zijn je voorgegaan, succes gegarandeerd dus!

Klassieke appeltaart

Cake met aardbeien Onze allerbeste baktips, handige weetjes en lekkerste recepten voor thuisbakkers - Heel Holland Bakt (7)

Een plaatje en super makkelijk: cake met aardbeien, kaneel en eetbare bloemen. Voor de basis kun je elk recept gebruiken dat je maar lekker vindt. Limoencake, chocoladecake, of een gewone cake.

Cake met aardbeien

Eetbaar koekjesdeeg Onze allerbeste baktips, handige weetjes en lekkerste recepten voor thuisbakkers - Heel Holland Bakt (8)

Snoepen van koekjesdeeg zonder je zorgen te maken over rauwe eieren, dat kan met dit recept voor eetbaar cookie dough.

Eetbaar koekjesdeeg

Gezonde cake Onze allerbeste baktips, handige weetjes en lekkerste recepten voor thuisbakkers - Heel Holland Bakt (9)

We hebben gepuzzeld, geproefd, aangepast en weer veranderd: zo hebben we speciaal voor jou het perfecte recept voor gezonde cake ontwikkeld! Van deze cake kun je zonder schaamte een tweede plakje pakken.

Gezonde cake

Oliebollen Onze allerbeste baktips, handige weetjes en lekkerste recepten voor thuisbakkers - Heel Holland Bakt (10)

Zelf oliebollen maken, dat is helemaal niet moeilijk of ingewikkeld. Vers uit het vet en zelfgemaakt zijn ze toch het allerlekkerst! Robèrt voegt aan dit oliebollen recept licht gekonfijte ananas toe.

Oliebollen

Bonbons Onze allerbeste baktips, handige weetjes en lekkerste recepten voor thuisbakkers - Heel Holland Bakt (11)

Liefde gaat door de maag! Genoeg reden dus om aan de slag te gaan en een gelukkige te verwennen met een doosje huisgemaakte hartvormige bonbons.

Bonbons

Wist je dat?

Na Heel Holland Bakt bakken we door! Robèrt evalueert in Doorbakken de opdrachten van Heel Holland Bakt door ze te testen op vrijwilligers. Alles wordt in goede banen geleid door André en Janny. Kijk nu seizoen 5 op NPO Start!

Onze allerbeste baktips, handige weetjes en lekkerste recepten voor thuisbakkers - Heel Holland Bakt (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 5644

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.